Uleiuri esenţiale

Scrie un comentariu

Aprilie 23, 2009 prin Daniel

Uleiuri esenţiale.

Sunt tot un fel de deşeuri ale metabolismului plantelor. Distingem două forme: esenţele vegetale şi răşinile. Ele se prezintă în emulsii care au tendinţa de a se aduna în picături. Adesea planta le expulzează în exterior cu ajutorul canalelor excretoare. Esenţele vegetale care sunt volatile se difuzează prin epiderma frunzelor şi a florilor. Ele răspândesc uneori un miros foarte pronunţat şi ele sunt acelea care dau mirosul florilor.
Răşinile, dizolvate în uleiuri esenţiale, apar ca un reziduu vâscos atunci când esenţele s-au evaporat.
Cele mai multe uleiuri esenţiale au o acţiune antiseptică.

Bergamot- stres, dureri de cap, indigestie, colici şi dureri gastrice- sticle a 10 ml.
Brad- afecţiuni ale aparatului respirator, oboseală, stres, reumatism- sticle a 10 ml.
Cedru- anxietate, depresie, oboseală, tuse, bronşită, cistită, reumatism- sticle a 10 ml.
Cimbru- afecţiuni respiratorii, afecţiuni dermatologice, infecţii.
Coriandru- afecţiuni ale tubului digestiv, balonări, anorexie, digestie dificilă, reumatism, afrodiziac- sticle a 10 ml.
Eucalipt- oboseală, dureri de cap, febră, gripă, sinuzită, bronşită, pneumonie, artrită, cistită, nefrită, herpes- sticle a 10 ml.
Fenicul- colici abdominale, constipaţie- sticle a 10 ml.
Geraniu- anxietate, palpitaţii, gastro- enterite, diaree, cistită, acnee, seboree. Sticle a 10 ml.
Ienupăr- cistită, litiază renală, obezitate, gută, retenţie de apă, celulită, reumatism-sticle a 10 ml.
Lavandă- stres, insomnie, dureri de cap, epuizare fizică şi psihică- sticle a 10 ml.
Lămâie- stări febrile, gripă, efect tonic, epuizare fizică şi psihică- sticle a 10 ml.
Melissa- dureri de cap, migrene, palpitaţii, flatulenţă, dispepsie, diaree.
Menta- dureri de cap, răceală, sinuzită, dureri gastrice, crize biliare.
Patchouli- diaree, stres, anxietate, acnee, prevenirea apariţiei ridurilor.
Pin- faringite, traheite, bronşite, litiază renală, cistite.
Portocale- palpitaţii, stres, dureri de cap, stări depresive, afrodiziac, aromatizant.
Rozmarin- arteroscleroză, creşte capacitatea de concentrare şi îmbunătăţeşte memoria, migrene, dureri de cap, flatulenţă, colici, gripă, tuse, reumatism.
Tămâie- bronşite, laringite, anxietate, stres, efect de reântinerire a pielii.
Ti-tree- infecţii respiratorii (bacteriene, virale) cistite, uretrite, eczeme, acnee.
Vetivert- depresie, debilitate, insomnie, stres, afrodiziac, reumatism, anemie, acnee.
Ylang-ylang- anxietate, depresie, stres, hipertensiune arterială, palpitaţii, afrodiziac, impotenţă, frigiditate.

Alte produse:
Busuioc (Ocimum basilicum)- ulei volatil bogat în linalol, estragol, cineol, camfor şi saponozide triterpenice. Se poate folosi cu succes ca antiseptic în special intestinal motiv pentru care este indicat în enterite, enterocolite, etc.
Eucalipt: afecţiuni respiratorii în special al căilor superioare, tusa.
Isop (Hysopus officinalis)-conţine un ulei eteric bogat în borneol cu proprietăţi antiseptice util în tratarea afecţiunilor interne sau externe. Aparatul respirator, digestiv, inimă, ficat, toate acestea pot beneficia de tratamentul cu acest ulei folosit încă din antichitate.
Muşeţel (Matricaria chamomilla)- conţine ulei eteric, hidrocarburi sesquiterpenice, procamazulene. Se pot folosi la cură internă în bolile aparatului digestiv: colici abdominale, dispepsii, inapetenţă, ulcer. Neuropsihice: agitaţie, insomnii, migrenă, nevralgii, stări depresive, convulsii. Extern se poate folosi la afecţiunile pielii: infecţii şi plăgi bucale, cutanate, eczeme, conjunctivite, artroze, artrite.
Rozmarin (Rosmarinus officinalis)- are ulei eteric terpenic, flavonoide şi are efect antiinfecţios în colite, hepatite. Efect antiinflamator în reumatism, astmă bronhic, hipocolesterolemiant În ciroză hepatică, meteorism abdominal sau calmant în astenie, nevroze în special cea cardiacă, epilepsie, migrene, dismenoree.
Scorţişoare(Cinnamomum zeylanicum) conţine uleiuri esenţiale cu acţiune antiseptică şi antiparazitară.
Precauţii:
Nu se administrează uleiuri esenţiale sugarilor (până la vârsta de un an) Aplicaţiile externe în cazul micuţilor trebuie să se facă cu diluţii mari. Un tratament de aromo-terapie pe cale externă trebuie precedat de o testare cutanată. Se pun câteva picături de esenţă pe pielea antebraţului.
În perioada sarcinii uleiurile esenţiale sunt interzise. Sunt contra indicate uleiurile de fenicul dulce, isop, salvie, rozmarin, în toate convulsiile.
Bolnavii de diabet zaharat le este interzis uleiul de angelică. Hipotensivii interzis uleiul de isop, rozmarin, salvie şi cimbru.
Diverse tratamente:
Aparatul cardiovascular- se recomandă uleiuri esenţiale de: isop, rozmarin, lavandă, eucalipt, mentă, cimbru. Efecte: reglează sau chiar stimulează activitatea inimii şi circulatorie, echilibrează tensiunea arterială, corectează aritmia şi palpitaţiile, activează circulaţia periferică, combat colesterolul în exces şi prin aceasta ajută la ateroscleroză. Uleiul de coada şoricelului are şi efect vasculo-trofic.
Aparatul renal- se recomandă uleiuri esenţiale de: ienupăr, lămâi, anason, leuştean, cu efect depurativ şi antitoxic sau de muşeţel, trandafir de lemn (Myrtha) cu efect antiseptic şi bacteriostatic în infecţii renale.
Aparatul respirator: uleiuri esenţiale de: anason, cimbru, eucalipt, isop, muşeţel, myrtha, pin, santal, usturoi. Efecte: fluidifiante ale secreţiilor bronhice, expectorante şi antispastice (combat spasmul bronşic din bronşite sau din astmul bronşic.
Aparatul digestiv- uleiuri esenţiale de: anason, busuioc, chimion, mentă, muşeţel, scorţişoară, ce combat colicile abdominale, indigestiile, anorexia, meteorismul, greţurile şi vărsăturile sau ulei de: borneol, chimion, levănţică, portocal, rozmarin ce au efect în favorizarea eliminării bilei din ficat şi din vezica biliară. Totodată stimulează activitatea celulelor hepatice denumite hepatocite.
Tulburări hormonale, de ciclu menstrual. Sunt indicate uleiuri esenţiale care conţin hormoni vegetali asemănători estrogenilor, obţinute din: anason, fenicul, hamei, salvie. Foarte bun este şi uleiul de iasomie. Uleiul de busuioc, geranium, rozmarin, stimulează secreţia hormonală a glandelor suprarenale, tiroidă.
Tulburări de lactaţie la mame-pentru a creşte secreţia de lapte (efect galactogog) se recomandă uleiul de iasomie, iar cele de salvie, mentă şi pătrunjel scad secreţia excesivă numită „furia laptelui”.
Tulburări sexuale- pentru efectul afrodiziac (stimularea apetitului sexual) se recomandă uleiul de cordamomum, salvie, iasomie, trandafir, patchouli, în timp ce uleiurile de hamei, măghiran dulce sau camfor au efect opus.
Sistemul imunitar- (stimulare)- se recomandă uleiuri esenţiale de geranium şi artemisia.
Sistemul nervos- pentru efecte sedative şi calmante se recomandă uleiul de: hamei, lămâi, levănţică, măghiran dulce,  santal, tei, valeriană.
Uleiurile de : busuioc, cuişoare, iasomie, mentă au efect stimulant, psihotrop.
Insomnia şi oboseala.
Se recomandă uleiuri de busuioc, iasomie, trandafir şi muşeţel. Se pun 2.3 picături într-un bol cu apă fierbinte pe baia de apă (5-6 picături) ori pe colţul pernei (2-3). Ideal ar fi însă să utilizaţi lampa de aromo-terapie.

Aplicare externă- majoritatea uleiurilor esenţiale au reale efecte antiseptice, antiinflamatoare, revulsive, cicatrizante, antiparazitare şi insecticide.
Inhalaţii- se toarnă într-un vas 1 litru de apă clocotită şi se adaugă 3-4 picături de ulei. Vaporii degajaţi se inspiră stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare.
Inhalaţiile sunt contraindicate persoanelor care sufere de astmă bronşic sau epilepsie, deoarece pot declanşa crize.
Baia- uleiurile se adaugă înainte de a începe baia şi nu mai devreme pentru că se evaporă foarte uşor. Nu se pune pur şi simplu ulei în cadă pentru că nu se dizolvă şi poate produce iritaţii ale pielii. Nu se depăşeşte doza de 4-6 picături la o cadă. Se pune în 2-3 linguri de lapte nedegresat, împreună cu 2 linguri de ulei şi o cantitate mică de spumant pentru baie. Se toarnă toate acestea în cadă şi se amestecă bine. Baia va dura 10-20 minute.
Masajul- 4-6 picături de ulei esenţial cu 10 ml ulei de măsline, se amestecă şi se face apoi masaj. În cantitate mai mare este iritant pentru piele. După baie nu se face duş sau baie timp de 6-8 ore.
Comprese- se toarnă apă fierbinte 500 ml într-un bol şi se adaugă 2 picături de ulei. Se agită bine apoi se îmbibă un prosop în această soluţie şi se aplică. Deasupra se poate pune o folie de polietilenă pentru a menţine căldura şi aroma.
Contraindicaţii- nu se folosesc de femeile gravide, mamele care alăptează, copii sub 1 an şi nu se pune pe răni deschise sau fracturi.
Nu se supra dozează.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: