Cartilajul de rechin

Scrie un comentariu

Aprilie 23, 2009 prin Daniel

Cartilajul de rechin.

Cartilajul de rechin este constituit în principal din proteine (40%) din care amintim squalamine şi glicozaminoglicani (până la 20%), în special din condroitina care are un rol important şi calciu 25%.
Cartilajul de rechin, ca orice ţesut cartilaginos nu este irigat de sânge, deoarece el conţine substanţe ce inhibă angiogeneza (proces fiziologic prin care noile vase de sânge se dezvoltă împrejurul unei tumori, ceea ce permite acesteia să se aprovizioneze şi să se dezvolte).
În organism, angiogeneza se produce numai în anumite momente ale existenţei:
-În timpul sarcinii, pentru a permite creşterea fetusului.
-În timpul copilăriei, perioadă puternică de creştere a tuturor organelor şi ţesuturilor.
-În momentul vindecării unei plăgi, pentru a se permite repararea vaselor sangvine rupte.
-Când se dezvoltă tumori canceroase, acestea având nevoie să fie irigate cu sânge pentru a se dezvolta. Cercetătorii s-au gândit că poate cartilajul de rechin ar putea să conţină una sau mai multe substanţe antiangiogenice care ar putea să împiedice dezvoltarea noilor vase sangvine, ceea ce ar împiedica creşterea tumorilor canceroase şi apariţia metastazelor.
Acesta este la ora actuală mecanismul de acţiune cel mai plauzibil pentru a explica efectele cartilajului de rechin, dar nu s-a determinat componentul sau constituenţii cărora să li se atribuie acest rol. Unul din miturile cele mai răspândite despre rechin este acela că el nu face cancer. Afirmaţia nu este exactă, deoarece în ciuda faptului că prevalenţa acestei maladii este vagă la rechin, totuşi s-a observat că el ar putea să sufere de unele forme de cancer.
Principalele specii de rechin la care s-a recurs pentru a se fabrica suplimentele din comerţ sunt: „Câinele de mare” şi „rechinul ciocan” care sunt pescuiţi mai ales din Oceanul Pacific. Una din cele mai mari uzine pentru prelucrarea rechinilor se găseşte în Costa Rica. Utilizarea cartilajului de rechin pentru fabricarea de suplimente se adaugă la numeroasele activităţi umane care ameninţă această specie.

La începutul anilor 1970, cercetarea s-a axat pe cartilajul bovin. Rezultatul studiilor preliminare arătau că acest cartilaj stimula sistemul imunitar şi lupta contra cancerului şi inflamaţiilor. Apoi au descoperit că rechinul reprezenta probabil o sursă mai bună de cartilaj şi s-a renunţat la cartilajul de bou. În plus, cartilajul de rechin conţinea de 1000 de ori mai mulţi agenţi antiangiogenetici decât cel de bou. În cursul anilor 1970-1980 rezultatele studiilor preliminare au relevat că aproape cert cartilajul de rechin ar conţine una sau mai multe substanţe ce ar avea proprietăţi antitumorale.
Începând din anii 1990 în SUA au fost larg mediatizate rezultatele spectaculoase a trei încercări clinice efectuate în Mexic, Panama şi Cuba, cu toate că aceste încercări n-au fost niciodată publicate.
În 1999 Food and Drug Administration americană (FDA) acuză de publicitate înşelătoare fabricantul produsului în chestiune.
În acelaşi timp un laborator canadian deschide o serie de încercări clinice asupra efectelor unui extract lichid de cartilaj de rechin asupra tumorilor canceroase. Cum este vorba de o cxercetare privată, rezultatele cercetărilor n-au fost publicate în ziare şi reviste medicale. În octombrie 2002, FDA a acordat NEOVASTATULUI statut de medicament pentru tratarea cancerului de rinichi.
Efecte indezirabile.
-Tulburări gastro-intestinale.
-Greaţă.
-Diaree.
-Arsuri la stomac.
-Dureri de spate.
-Dureri în articulaţia membrelor.
-Reducerea numărului de globule albe.
-Alterarea simţului mirosului.
-Uneori inflamaţia ficatului.

-În 1998 cercetătorii de la Cancer Tratament Research Fundation (SUA) au efectuat un studiu clinic pe durata a 12 săptămâni pe 600 de subiecţi suferind de diferite cancere în fază avansată. Li s-a dat subiecţilor cartilaj de rechin 1g/kg de greutate corporală. Rezultatul: nu s-a observat nici o ameliorare a calităţii vieţii bolnavilor.
-Un alt studiu efectuat în 1999 timp de 8 săptămâni cu cartilaj de rechin, n-a avut nici un efect pe subiecţii ce sufereau de cancer cu metastaze.
-În 2001 la un Congres annual ţinut de Canadian Urological Association, un cercetător a prezentat un studiu efectuat pe pacienţi atinşi de cancer de prostată. El a administrat cartilaj de rechin şi spunea că a obţinut rezultate promiţătoare în sensul regresării progresive a bolii, dar studiul n-a fost niciodată publicat.
-Rezultatele unui studiu publicat în 2003 efectuat pe 48 de bolnavi de cancer de plămâni inoperabil arată că un dozaj crescut 180 ml de Neovastat a prelungit durata de supravieţuire cu 6 săptămâni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: