Beta-carotenul şi cancerul

Scrie un comentariu

Aprilie 23, 2009 prin Daniel

Beta-carotenul şi cancerul.
Două studii publicate în 1990, au demonstrat că beta-carotenul administrat ca supliment nutritiv, ar creşte riscul de cancer pulmonar la fumători şi persoanele expuse la azbest.
Dar studii recente dau o imagine mai nuanţată beta-carotenului.
Beta carotenul este un pigment din familia carotenoizilor, care cuprinde mai mult de 600 de compuşi. Se găsesc în morcovi, legume cu frunze verzi, crucifere, mazăre.
El are două proprietăţi interesante:
Dă naştere în organism la vitamina A.
Este qantioxidant, adică neutralizează radicalii liberi, conservând ţesuturile.
Datorită acestei proprietăţi, se crede că ar reduce riscul la cancer, deoarece multe cancere sunt produse datorită radicalilor liberi, care modifică codul genetic.
Astfel radicalii liberi ai fumului de ţigară alterează baza AND-ului, ceea ce determină transformarea celulelor normale, în celule precanceroase.
Din nefericire, dacă studiile epidemiologice şi studiile pe animal lasă să se înţeleagă că Beta-carotenul ar putea preveni cancerul de plămâni, rezultatul studiilor: Beta carotenul şi eficacitatea retinolului şi Beta carotenul şi studii de prevenire, care ţinteau două populaţii cu risc, publicate în 1990 au decepţionat. Studii efectuate pe 18800 de fumători, nefumători şi muncitori expuşi la azbest, au fost întrerupte brusc în timpul cercetărilor, deoarece s-a observat că grupul care lua zilnic beta caroten (30mg) şi 25000 UI de vitamina A avea un risc de cancer pulmonar crescut cu 28% în raport cu grupul placebo.
Să la grupul care lua 20 mg bete caroten zilnic, riscul a crescut cu 16%. Acest risc este mai crescut la marii fumători (20 de ţigări pe zi) şi alcoolici. Din această cauză, la multe congrese de nutriţie, se spune tot mai des că beta-carotenul poate creşte riscul de cancer pulmonar.
În 2003 o echipă de cercetători americani a publicat un studiu foarte interesant, pe 864 de persoane supuse la operaţie de polipi de colon (tumori benigne care pot degenera în cancer). Subiecţii au luat 4 ani, un supliment de 25 mg beta caroten zilnic, iar alt grup a luat placebo.
Rezultatul: la persoanele care nu beau şi nu fumează, beta carotenul a permis în raport cu placebo, diminuarea aproape la jumătate a riscului de reapariţie a polipilor.
Din contră la fumători şi mai ales la fumătorii care beau alcool, beta-carotenul este asociat cu risc crescut de cancer.
Un alt studiu publicat în „Physicians Health Study” nu a remarcat nici un efect indezirabil al beta carotenului (50 mg zilnic, timp de 13 ani) asupra riscului de cancer, chiar asupra cancerului de prostată care poate fi redus mai ales la consumatorii de fructe şi legume.
Beta carotenul rămâne deci potenţial interesant în prevenirea cancerului, dar, în anumite condiţii (cele legate de tutun) se transformă în perturbator biologic, pierzând caracterul antioxidant şi devenind prooxidant.
Deci, amatorii de tutun şi alcool, precum şi fumătorii pasivi trebuie să evite dozele crescute de beta-caroten.
Este indicat un consum echilibrat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: