Alimente bune pentru creier

Lasă un comentariu

Aprilie 23, 2009 de dnxpcta

Alimente bune pentru creier.
Pentru a funcţiona la întreaga sa capacitate, creierul are nevoie de oxigen şi energie. Cu toate că nu reprezintă decât 2% din masa corporală, el utilizează 20% din energia şi oxigenul consumat de organism. El consumă de 10 ori mai mult ca alte organe.
Carburanţi pentru creier.
Creierul nu cunoaşte decât glucoza ca sursă de energie. Nu ştie să stocheze glucoză, dar consumă 5g pe oră. Pentru ca el să fie corect aprovizionat, eliberarea glucozei în sânge trebuie să fie stabilă şi durabilă. Este deci indispensabil să consumăm zaharuri lente (mai multe decât cele rapide) mai ales la micul dejun şi prânz.
În ceea ce priveşte oxigenul acesta este transportat de fier. Dar, o mare parte din populaţie sufere de lipsa de fier (1 femeie din 4 are lipsă de fier între pubertate şi menopauză). Pentru o oxigenare corespunzătoare a neuronilor, trebuie să consumăm fier.
Unde se găseşte fierul asimilabil pentru organism?
Acesta se găseşte în cantitate mare în sângerete şi în proporţie mai mică în carnea roşie. În vegetale se găseşte în cantitate mai mică doar în spanac. Doar 1% din fierul vegetal este absorbit de organism.
Vitamine şi oligoelemente.
Fosfor, zinc, seleniu, vitamina B1, B2 şi multe alte vitamine şi oligoelemente sunt indispensabile creierului. Cel mai mult contează nu cantitatea ci echilibrul dintre ele. Trebuie deci să consumăm alimente cât mai variate, fără a exclude suplimentele alimentare, bogate în vitamine şi oligoelemente, mai ales în caz de oboseală intelectuală, schimbări sezoniere sau în perioade de examene.
Fosforul care ne ajută să „fosforăm” creierul, este prezent în cantitate mare, sub formă de fosfolipide, în membranele biologice. Aceste fosfolipide nu se găsesc numai în peşte aşa cum se credea până acum ci şi în carne.
2 lipide indispensabile.
Există două lipide absolut indispensabile funcţionării creierului: acidul alfa-linoleic şi acidul linoleic (numită altă dată vitamina F). Ei trebuie aduşi în organism prin alimentaţie deoarece organismul nu-i poate sintetiza.
Se găsesc doar în proporţii satisfăcătoare numai în 4 uleiuri vegetale: de soia, rapiţă, germeni de grâu şi nuci. Prin urmare trebuie să consumăm alternativ sau mai bine în amestec.
Există un regim special pentru memorie?
Pentru ca să primească toate nutrientele de care are nevoie ca să funcţioneze la capacitatea maximă, creierul trebuie să fie alimentat cu o hrană cât mai variată: trebuie să mâncăm moderat din toate. Dar nu există încă un aliment miracol care să dezvolte memoria.
Creierul este o „maşină” a cărei structură este bine constituită şi stabilizată: deci alimentaţia trebuie să fie echilibrată pe termen lung.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: